Ohjeita ja vinkkejä oman taidenäyttelyn järjestämiseen

Mitä kannattaa aluksi huomioida

Taidenäyttelyn järjestäminen on aika iso projekti riippuen siitä, missä sen järjestää. Erilaisia näyttelypaikkoja on olemassa aika paljon. Ilmaisia tiloja löytyy yleensä kirjastoista, mutta muualtakin voi kysellä, esimerkiksi kahviloista ja eri yhdistysten tiloista.

Seuraavaksi kysymykseen tulevat maksulliset tilat, joita onkin laajempi valikoima. Suuremmissa kaupungeissa on useampiakin gallerioita, jotka järjestävät näyttelyitä taiteilijoille. Kaupallinen galleria elää toiminnallaan, ja siksi taiteilija maksaa näyttelytilasta vuokran ja myynnistä provision, joka liikkuu yleensä 25-50 prosentin paikkeilla. Tämän konseptin valitsemalla pääsee helpoimmalla, koska galleristi hoitaa yleensä suurimman osan näyttelyyn liittyvistä järjestelyistä.

Jos taiteilija kuuluu johonkin taiteilijaseuraan tai taiteilijayhdistykseen, sitä kautta pääsee myös mukaan näyttelyihin.
Itse olen järjestänyt satoja näyttelyitä vuodesta 1984 alkaen pienistä kyläkirjastoista suuriin 300 neliön kauppakeskusten tiloihin.

Hyviä näyttelypaikkoja ovatkin juuri erilaisten kauppakeskusten liiketilat, jos vain sellaisen löytää vapaana. Niihin on ihmisten helppo ostosreissuillaan pistäytyä, eli kynnys taiteeseen tutustumiseen on hyvin matala. Niissä yllättävää kyllä saa myytyäkin taidetta aika hyvin.

Kuva Ateljee Puuvillan taidenäyttelystäni vuodelta 2015. Tämä on tähän saakka ollut neliöiltään suurin näyttelypaikkani ja myös myynniltään sieltä parhaasta päästä. Lisää kuvia tilasta ja tapahtumasta artikkelista –

Puuvillan taidenäyttely 2015

Näyttelypaikka varattu, mitä sen jälkeen

Näyttelypaikka on varattu vaikka ensi vuodelle – aikaa näyttelyyn on monta kuukautta. Tärkein tehtävä taiteilijalle on tietenkin maalata taulut, joita haluaa näyttelyssä esitellä.

Tämän jälkeen tulee paljon muita asioita, joista kannattaa tehdä oma muistilistansa niin taidenäyttelyn järjestäminen onnistuu paremmin.

Avajaistilaisuus on tärkeä tapahtuma, jolla saa ihmiset tutustumaan näyttelyyn, ja yleensä avajaisissa saa myös myyntiä. Avajaistilaisuus kiinnostaa myös mediaa, ja tällä tavalla taiteilija saa näkyvyttä. Myös näyttelyn avaaja ja esiintyjä ovat todella tärkeitä mietittäviä.

Omissa näyttelyissäni olen viime aikoina houkutellut avajaispuheen pitäjiksi henkilöitä, jotka ovat paikkakunnalla tunnettuja ihmisiä. Esiintyjäksi joku suosittu artisti esittämään musiikkia. Tässä kohtaa on tietenkin hyvä kysyä avajaispuheen pitäjältä ja artistilta, miten heidän apunsa voi korvata. Joskus onnistun korvaamaan heidän työnsä tauluilla, joskus maksan rahapalkkion.

Avajaistarjoilu oli unohtua. On hyvä huomioida vieraat jollain tavoin. Välttämättä ei tarvita mitään suuria rahteerauksia. Jotain pientä suolaista ja suun kostuketta.

Pientä purtavaa ja juotavaa avajaisissa

Kuvia avajaistilaisuuksista

Miten saada näyttelyvieraita avajaisiin

Avajaistilaisuuteen kutsutaan yleensä vanhoja asiakkaita, jotka ovat jo aikaisemmin vierailleet näyttelyissä ja antaneet osoitetietonsa. Heille lähetetään näyttelyn avajaiskutsu kirjeenä tai nykyään sähköisessä muodossa.

Itse lähetin toistakymmentä vuotta sitten avajaiskutsuja noin 700 kpl. Nykyään postimaksut ovat niin suuret, että suurin osa kutsuista on sähköisessä muodossa. Kutsuja varten kannattaa hankkia jokin postitusohjelma, jota voi käyttää myöhemminkin. Ohjelmaan saa tallennettua asiakkaiden sähköpostiosoitteet, samoin ohjelmalla voi luoda tyylikkäät sähköpostit kuvien ja linkkien kera.

Hyvä ilmainen sähköpostitusohjelma on esim. Mailchimp

Alhaalla kuva kutsusta ja kutsujen postitustyöstä johon olen saanut apulaisen.
Miten hankkia sähköpostiosoitteita luvallisesti

Siinä tilanteessa, ettei yhtäkään sähköpostiosoitetta ole vielä kertynyt, niitä on hyvä alkaa keräämään.

Taidenäyttelyiden yhteydessä kannattaa järjestää vaikkapa arvonta, jossa yksi taiteilijan hienoista teoksista arvotaan esim. näyttelyvieraiden kesken.

Arvontalipukkeessa voi sitten pyytää sähköpostiosoitteen käyttöön luvan, vaikka tähän tyyliin.


Mitä huomioida taidenäyttelyn pystytyksessä

Taidenäyttelyn pystyttäminen on koko projektissa ehkä se fyysisesti raskain työ. Taulut pitää pakata ja toimittaa näyttelypaikalle niin, ettei niihin tule minkäänlaisia vaurioita. Näyttelytilasta riippuu, mitä apuvälineitä tarvitaan, esim. korkeat tikapuut, pitääkö rakentaa näyttelyseinää, mikä usein tulee vastaan jos vuokraa jonkin tyhjän liiketilan.

Taidenäyttelyn ripustus meneillään Ateljee Puuvillassa, PorissaTaulut on ripustettu kauniisti näyttelytilan seinille – tämän jälkeen ne pitää numeroida. Tauluista tehdään ns. näyttelyluettelo, jossa taulut esitellään numerojärjestyksessä teos- ja hintatietoineen. Tämä on kaikkein fiksuinta näyttelyvieraita kohtaan. Ei kannata kirjoittaa teostietoja millekään paperilapulle, joka laitetaan seinälle taulun viereen. Tämä on kaikista huonoin tapa, koska näyttelyvieraat joutuvat kumartelemaan taulun vieressä lukiessaan tietoja. Kun näyttelyluettelo on käsissä, siitä on helpointa seurata taulujen tietoja ja se on myös myyvin tapa.


Näyttelyluettelo kannattaa tehdä vaikka Excelillä ja tallentaa näyttelykansioon. Sitä on sitten helppo hyödyntää seuraavina vuosina. Taulujen numerointia varten kannattaa teettää myös kunnolliset ja tukevat muoviset numerolaput. Ne kestävät vuosikymmeniä hyvinä.

Taidenäyttelyyn liittyy myös näyttelyjuliste, jota jaetaan näkyville paikoille ilmoitustauluille ja gallerioihin, jotka haluavat sen laittaa näkyviin omille ilmoitustauluilleen tai jopa kotisivuilleen. Alla muutamia omista julisteistani. Juliste voi nyt olla ihan minkälainen vaan – mitä persoonallisempi sitä parempi – kunhan siitä löytyy perustiedot, kuten missä näyttely sijaitsee ja aukioloajat.

Alla esimerkkeinä omia taidenäyttelyjulisteita

Mainosta näyttelyäsi

Avajaisten jälkeen saattaa tulla tilanne, ettei näyttelyvieraita tulekaan kovin paljon.
Siksi taidenäyttelyä on ahkerasti mainostettava, jotta ihmiset tietävät siitä. Taiteilijan on aina kerrottava, mitä hän tekee ja varsinkin silloin, kun on näyttely meneillään.

Sanomalehtiin saa menovinkkeihin ilmaiset tiedot näyttelystä. Se ei kuitenkaan vielä riitä, vaan jokunen maksettu mainos on myös hyvä olla lehdissä.

Kaikki mainostus riippuu paljolti mainosbudjetista. Kokemuksesta tiedän mainonnan olevan kallista, ja sen helposti jättää ilmaisten kanavien varaan. Jos haluaa myyntiä, on pakko kuitenkin satsata mainontaan jonkin verran.

Sosiaalinen media on taiteilijan ehdottomasti hallittava. Facebookin välityksellä on helppo olla yhteydessä asiakkaisiin ja jakaa heille tietoa näyttelyistä. Samoin tietenkin Instagram ym. kanavat.

Isommissa kauppakeskuksissa on mahdollisuus saada maksullista mainontaa isoilla screeneillä. Ne ovat todella tehokkaita ohjaamaan asiakkaita näyttelytilaan, mutta tavattoman hintavia.

Alhaalla kuvia erilaisista tilanteista näyttelyyn liittyen.

Näyttely päättyy

Näyttelyn päättymistä kannattaa myös mainostaa lehdissä ja sosiaalisessa mediassa. Aika kuluu nykyään kovin nopeasti, ja monet ovat saattaneet kiireiltään unohtaa näyttelysi, vaikka olet siitä heitä informoinut.

Viimeisestä näyttelypäivästä on mahdollista saada avajaispäivän veroinen tilaisuus. Se on on vain sinusta itsestäsi kiinni, löytyykö paukkuja vielä minkä verran.

Näyttelyn jälkeen on hyvä kiittää näyttelyssä kävijöitä. Voit tehdä siitä ihan oman mainoksen ja jakaa kotisivuillasi ja sosiaalisessa mediassa samalla, kun kerrot arpajaistaulun voittajan.

Näillä vinkeillä taidenäyttelyn järjestäminen on toivottavasti helpompaa.


Palaathan uudelleen, Kiitos käynnistäsi!