Maalauskankaan pingotus kiilapuille ja sävypohjan valmistus

Kerron kuvien kera, kuinka itse aloitan maalauksen pingottamalla pellavakankaan kiilapuille ja tekemällä sävypohjan maalausta varten. Kiilapuita on saatavana monenmittaisia sekä pusseittain kiiloja, joita tarvitaan kankaan kiristämiseen.

Knkaan pingotuspihdeistä on suuri apu pingottamiseen, samoin työssä tarvitaan nituri ja pieni vasara, suorakulma unohtui kuvasta poisPingotus pihdeillä saa kankaan kireälle

Kiilapuut kasataan ja laitetaan suorakulmalla 90 asteen kulmaan. Pellavakankaasta leikataan pala, joka on reunoiltaan esim. 4 cm maalauksen suunniteltua kokoa leveämpi. Näin kangas on helpompi pingottaa. Itse käytän tehtaalla valmiiksi pohjustettua hyvänlaatuista pellavakangasta. Ostan sitä rullittain, jotta siitä saa leikata määrämittaan kankaan, olipa suunnitteilla minkä kokoinen taulu tahansa.

Kädessäni oleva halpakaupasta ostettu rispaantunut valmispohja on puuvillakangasta. Puuvillakangas ei kestä montaa vuotta ja on muutenkin herkkä kaikille kolhuille. Sitä maalauspohjana käyttäessä tekee itselleen aikamoisen karhunpalveluksen.

sävypohjan valmistaminen

Kun kangas on pingotettu kiilapuulle eli maalauspohja on valmis, olen sävyttänyt sen akryylivärillä. Sävynä voi käyttää joko pelkästään Burnt Siennaa tai sitä voi sävyttää vaikka ultramariinin sinisellä. Jos haluaa oikein tasaisen pohjavärin, sen voi lopuksi pyyhkiä puuvillarätillä tai talouspaperilla tasaiseksi.

Akryyliluonnos öljyvärimaalausta varten

Sävypohjaan tehdään akryylivärillä myös luonnos öljyvärimaalausta varten. Sävynä voi käyttää Burnt Umbertia, joka on Siennaa tummempi.

Ennen öljyvärillä maalaamista pohjaan kannattaa laittaa retussivernissa. Itse käytän sitä spraynä, koska se kuivuu nopeammin kuin siveltynä. Retussivernissa takaa öljyvärin hyvän kiinnittymisen akryylillä luonnosteltuun pohjaan.


Alla maalauksen edistyminen luonnoksesta valmiiksi teokseksi

Jos haluaa maalata kuullottamalla eri kerroksia, maalauksen kannattaa antaa kuivua ja suihkuttaa päälle välivernissa ennen uutta maalauskerrosta.

Itse kuivatan maalaukseni saunassa, jossa on hyvä ilmanvaihto. Kiukaan voi laittaa päälle vartiksi, jotta tulee sopiva lämpötila.

Saunassa hyvä ilmastointi kuivaa öljyvärimaalaukset ilman hajuja

Siveltimiä puhdistettaessa kannattaa käyttää Havu Mäntysuopaa, joka on hajuton ja turvallinen.

Havin mäntynestesaippualla puhdistuu siveltimet hyvin

Siveltimiä ei kannata koskaan heittää pois vaikka ovatkin kuluneita. Niitä tarvitaan vielä monissa erilaisissa tilanteissa.

Jos olet akvarellimaalari ja haluat tietää, miten akvarellipaperin saa maalauksen jälkeen jäämään suoraksi ja kauniiksi, siitä on pieni ohje artikkelissa -Akvarellipaperin liimaus

Haluaisitko tutustua vielä kesänäyttelyyni, ”Kukat kertovat 2022”

Kiva jos jaksoit seurata loppuun saakka! Toivottavasti sait tästä jotain vinkkiä omaan maalausprosessiisi.